195. Lóki József: Távérzékelés.

{mosimage}

Jegyzetboltokban vásárolható.

A rejtélyes cím: a Föld körül keringő műholdakról történő távérzékelés témakörét ismerteti. Sokféle (nyersanyagkutató, mezőgazdasági, hidrológiai, meteorológiai, geológiai, erdészeti, térképészeti, stb.) célra szánt műholdat alkalmaz korunk. Ezek műszerei több száz km magasságból nagy területet térképeznek fel. Gyorsan nyújtanak információkat, egységes szempontokkal és módszerekkel. A könyv mindezek technikai alapjait ismerteti.
A távérzékelés története és alapelvei után, a műholdakat, égimechanikájukat, majd a regisztrálást, az űrfelvételek közvetítését és kiértékelését mutatja be. Az egyes műholdrendszerek rövidítéseit, mozaikszavait nyilván olvastuk már: LANDSAT, SPOT, IRS, ERST, METEOR, METEORSAT, SEASAT, NIMBUS, NOAA, TIROS, stb., most kissé részletesebben képet kapunk ezekről.
Mindez 1959-1960-ban kezdődött el. Eleinte katonai alkalmazással, de hamar a mindennapi élet része lett. A meteorológusok műholdképek elé állnak a televízióban. Mezőgazdasági termésmennyiségeket becsülhetünk az űrből. Építményeket, vagy vízzel elöntött területeket, vagy környezetszennyezés nagyságát és fokozatát mérhetjük fel. A GPS helymeghatározó műholdas rendszer jó a gépkocsinkat eltolvajlók ellen, de éppen ilyen hasznos az orvhalászoknak is.

Ajánljuk...