Meteor 2023 Távcsöves Találkozó (MTT 2023): augusztus 10-13.

Idei nagy távcsöves találkozónkat augusztus 10-13. között tartjuk Tarjánban, a Baglyas Parkban (Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor). A rendezvény fő célja a közös észlelés, a csillagos égbolt szebbnél szebb égitesteinek megfigyelése saját, és egymás távcsöveivel. Szeretnénk közösen átélni és megosztani egymással az észlelés minden élményét. A találkozó a hazai távcsövek (és persze tulajdonosaik) legnagyobb felvonulása, kiváló lehetőség a különböző méretű és típusú távcsövek összehasonlítására, az első kézből való tapasztalatszerzésre. A találkozót hivatásos és amatőrcsillagászok változatos témájú előadásokkal színesítik, a csillagászati kutatások, vagy észlelési módszertani fejlesztések élvonalát bemutatva.

A több évtizedes múltra visszatekintő MTT a hazai és határon túli amatőrcsillagászok és csillagászat-kedvelők legnagyobb éves találkozója. A rendezvénynek idén is a Gerecse lábánál levő, Tarján község melletti Baglyas Park (Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Tábor: https://tabortarjan.hu/) ad otthont.

Frissítés: az MTT 2023 csoportképe (fotó: Mpt).

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Tarján, Ifjúsági tábor megállóhely).

GPS-koordináták: 47,59251, 18,49276.

augusztus 10. csütörtök, 14:00-kor – Regisztráció nyitás
augusztus 13. vasárnap, 12:00-ig – táborhely elhagyása

A tervezett program:

Tábornyitó: augusztus 10., 18 óra (Csiszolóház)

ELŐADÁSOK A FŐÉPÜLETBEN

Augusztus 10.

20:00 A Bakonyi Csillagászati Egyesület (Ivanics Ferenc)

Augusztus 11.

10:00 Tízéves az észlelésfeltöltő – meglesz a 80 ezer? (Molnár Péter)
10:30 Így fejlődtek a Perseidák (Kereszturi Ákos)
11:00 A Hold fel fog kelni (Görgei Zoltán)
11:30 Mit várhatunk a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököstől? (Nagy Mélykuti Ákos)

16:15 Amatőrcsillagászat kényelmesen (Tekler Vilmos)
17:00 M31, galaxisszomszéd 2,5 millió fényévre (Szabados László)
18:00 A kis ködtől a szigetuniverzumig: minden műszer barátja (Kovács Marcell)

20:00 Asztrofotográfia feketén, fehéren (Mizser Attila)

Augusztus 12.

10:00 Távcsövesek fóruma

12:45 Csoportkép az észlelőréten

14:00 Asztrobazár (Csiszolóház)

17:00 Új utakon a kettőscsillagok világában (Szamosvári Zsolt)
18:00 A XXI. századi amatőrcsillagász kézikönyve (Mizser Attila, Molnár Péter)

20:00 Kölcsönható galaxisok II. (Tóth Krisztián)

Az előadni szándékozók Mizser Attilával vegyék fel a kapcsolatot (mzs@mcse.hu)!

További programok

Közös meteorészlelés Keszthelyi Sándor vezetésével: 10-én 21:00-tól, 11-én 20:30-tól, 12-én 21:30-tól az Interplanetáris réten.”A Perseida rajmeteorok minden évben jelentkeznek és több éjszakán át láthatóak. Augusztus 10, 11, 12, 13, 14 éjjeleken bizonyosan látjuk a meteorokat, esténként 20-30-at, hajnalonként 40-50-et óránként. Persze ha nem felhős az ég. Persze a nézőt az érdekli, hogy mikor van a legeslegtöbb hullócsillag.A nagytekintélyű meteoros tudósok és szervezetek 2023-ban némileg óvatosabbak: augusztus 13-án 09 óra és 16 óra közé jósolnak. (Az időket nyári időszámításban értve.) Kicsit bátrabbak ezen belül 13-án 12-13 óra közé maximálisak. Mivel a hazai észlelési ablak este 21:20 és hajnali 04:20 közé esik (a tengerészeti szürkületre és Tarján településre értve, de nagyjából hazánk más részein is ilyesmi.) Így nekünk idén a 12/13-i éjszaka és a 13-a hajnala a nyerő. Esetleg a 13/14-i éjszaka és a 14-i hajnal. Az utóbbi is lehet, ugyanis a hirtelen, váratlan nagy Perseida 2021-es potyogás ha lenne, az 2023-ben 03:00-04:45 közé esne. Akkor mereszgethetnénk a szemeinket és táthatnánk a szánkat!Idén nem zavar a Hold. Hajnal előtt kel: 00:20-kor 11-én, 01:05-kor 12-én, 01:59-kor 13-án és 03:01-kor 14-én. Egyre vékonyodik, egyre kevesebb fényt ad.A raj radiánspontja 58 fok deklinációjú, azaz egy 48 fokos földrajzi szélességen sosincs a horizont alatt, magyarul cirkumpoláris. Még alsó delelésben (északolásban) is 10 fokkal a látóhatár feletti. Így meteorok már az esti szürkülettől látszanak. Persze ahogy a kisugárzó pont (az ég forgása miatt) egyre emelkedik: úgy egyre több lesz a csillaghullók száma.”

Asztrobazár: A szombat délutáni (aug. 12.) asztrobazár során lehetőség van távcsövek, távcsöves kiegészítők, kiadványok árusítására és vételére. 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület bemutatója augusztus 10-én 17-18 óra között, az előadóteremben (kisgyermekes családok figyelmébe).

Csillagász napközi óvodásoknak és kisiskolásoknak Koppány Léda és Sillmann Gabriella szervezésében aug. 11-én és 12-én 10-12 óra között, a játszósátorban.

Az Utazó Planetárium műsora Forgács Balázs szervezésében, augusztus 11-én (kisgyermekes családok figyelmébe is), az Intergalaktikus rét melletti focipályán. A programra csak eső- és szélmentes időben kerül sor a planetáriumi sátor kímélése végett.

Utazó Planetáriumi műsorok 16-21 óra között kb. 40 percenként folyamatosan több korosztálynak, iskolásoktól a felnőttekig. kb.7- 8 látványos planetáriumi műsor délutántól estig – szakértő közönségnek! *** Részben székes és párnás ültetéssel, kb. 30 fő max/előadás
 
16:00 – SZIMAT Kapitány kalandjai – interaktív mesés műsor iskolásoknak a Naprendszerről
16:40 – Utazás távoli világok felé , bolygóközi űrodüsszeia – bő tartalmű, kicsit tudományos műsor iskolás kortól és felnőtteknek a Naprendszer bolygóiról, számos érdekességgel, holdak tanulmányozásával. Kalandos utazás egy képzeletbeli űrhajóban.  
17:20 – COSMIX – hogyan legyünk űrhajósok? – Űrhajóskiképző – egy poénos film, az űrhajósok életéről (javasolt korosztály 7-99, 20 perc)
17:55 – Voyager, az örök égi vándor – Egy nagyon szép különleges film a Voyager szondákról és az útjuk során történt felfedezésekről, bolygókról  (többszörös díjnyertes fil, amit csak néha játszunk igényes közönségnek!)  (javasolt korosztály 10+, 32 perc!)
18:45 – Csapdába ejtett csillagfény – a modern távcsövek világa  (32 perc)
19:30 –  ISS – a Nemzetközi Űrállomáségi örszemünk és kapunk a jövőre (20 perc)
19:55 –  Galaxisok (20 perces látványos, érdkes rövidfilm) 
20:25 –  A Nap életadó csillagunk története 
Opcionálisan, ha van rá igény egy új műsorunkat is szívesen bemutatjuk valamelyik helyett: 
Lépjünk Újra a HOLDRA! Hold kutatás és az Artemis program (2022-es film, sok érdekességgel, 8 éves kortól, 26perc) 
 
Műsorismertetők:
 
A műsorok bemutatása rossz időjárási körülmények, eső, szél esetén elmaradhatnak!
A műsorváltozás lehetséges az igények és a közönségnek megfelelően.
Az Utazó Planetárium 40 magyar nyelvű műsora rendelkezésre áll!!!  🙂 
Távcsöves bemutató a nagyközönség számára aug. 12-én 20.30-23.00 között, a Csillagok Alatt rendezvény keretében. Regisztráció itt: https://regisztracio.mcse.hu

Mutasd meg távcsöved! A szombat délutáni bemutatóra 14:30 és 16:00 között várja Mizser Attila és Pete Gábor a vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét, akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak rövid távcsőbemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül, amely a későbbiek folyamán elérhető lesz az MCSE Youtube-csatornáján. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2024-es MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsöved! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre. Az adatlap letölthető innen.

Műhelyfoglalkozások a csiszolóházban (szakcsoportok, Meteor-rovatok megbeszélései, elegendő jelentkező esetén tükörcsiszolás).

 

Tükörcsiszolás az MTT-n. Elegendő jelentkező esetén ismét megpróbálkozunk egy tábori tükörcsiszoló tanfolyammal. Jelentkezés: mcse@mcse.hu

Tükörcsiszolás

A tükörcsiszolás kezdőfogásainak elsajátítására a szombati napon lesz lehetőség, Tardos Zoltán tagtársunk vezetésével. Üvegkorong-párokat korlátozott számban biztosítunk. A tükröt csiszolni vágyókat kérjük, a következő felszerelést hozzák magukkal: kb 2 cm vastagságú, kb 40×40 cm-es falap (amelyen a csiszolandó kb 15 cm-es korongok kényelmesen elférnek, lehetőleg vízzel szemben ellenálló felülettel); 4-5 db, kb 5-7 mm vastag fakorong (pl. seprűnyélből) az üvegkorong rögzítéséhez; apróbb facsavarok a korongok rögzítéséhez; vízpermetező flakon; kis, zárható edények a csiszolóporok tárolásához; egy kisebb ecset a polírpor felviteléhez; körömkefe; nagyító, mérőszalag; 2 db asztalosszorító; szivacs.

Jelentkezés: mcse@mcse.hu, további információk: Tardos Zoltán

Az MTT 2023 mélyég-objektuma: az M31, az Andromeda-galaxis 

Idén először meghirdetjük az MTT mélyég-objektumát: az éjszaka második felében egyre magasabbra emelkedik az M31, kiváló észlelési célpontot kínálva. Az MTT 2023 objektuma az M31. Készítsünk róla minél több leírást, rajzot, fotót, nemcsak az M31-ről magáról, hanem az M31 mélyég-objektumairól is. Részletes előadás is lesz az M31-ről.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

Az évek óta jól bejáratott fő észlelőrét a tábor DK-i részén fekvő, enyhén lejtős nagyrét (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az elosztót kizárólag az észleléshez használt eszközök energiaellátásának támogatására helyezzük ki, továbbá javasoljuk, hogy mindenki törekedjen az önálló energiaellátásra. Az egyik legjobb kilátás a táborhely É-i, ötházak mögötti rétjéről nyílik (Interplanetáris rét), ahonnan a keleti horizont is kiválóan megfigyelhető. Ez esik azonban a központi kőháztól a legtávolabb, így ide a megafon programtájékoztató hangja sem ér el.

Az észlelőrétek közepére kérjük senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Parkolás szintén a rét szélén, kell a hely a távcsöveknek!

Nagy teljesítményű elektromos eszközt tilos a sátrakban üzemeltetni. 

Parkolás, fényszennyezés

Az észlelőrétek szélén, a távcsövek közelében is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. A mobiltelefonok, notebookok képernyőjét is állítsuk halványabbra, csillagfénybarátra! Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket!

Űrutasellátó

Tábori büfé (Űrutasellátó): A tábor időtartama alatt a büfében kávé, üdítő, egyszerűbb melegételek (melegszendvics, főtt virsli) vásárolható. Pénteken és szombaton este, a polgári szürkületben Dr. Juhász Ferenc harmonikázik.

Ivóvíz, fürdés, szemétgyűjtés

A táborhelyen a főépületben és az ötházakban saját mosdók és vizesblokkok vannak. A táborban bérelt szaniterkonténereket fogunk elhelyezni, amelyekben WC-k és zuhanyzók lesznek. A sátrazókat kérjük, hogy zuhanyzásra, vízvételre stb. ezeket a konténereket használják. A főépület földszinti mosdója szintén rendelkezésre áll.

A táborhely bejáratánál nagyméretű szemétgyűjtők vannak elhelyezve, kérjük a résztvevőket, hogy ott helyezzék el a táborozás során összegyűlt szemetet.

 

Távcsöves bemutató és perseidák 12-én este – Csillagok Alatt

Augusztus 12-én 20:30 és 23:00 távcsöves bemutató tartunk az Interplanetáris réten a nagyközönség számára, a Csillagok Alatt elnevezésű országos akcióhoz kapcsolódóan. Kérjük, tagtársainkat, csatlakozzanak a bemutatóhoz saját távcsövükkel (a recepción is jelezhetik szándékukat), osszák meg ismereteiket az érdeklődőkkel.

 

Kopernikusz-pólók

A nagy lengyel csillagász, Nikolausz Kopernikusz születésének 550. évfordulója tiszteletére Kopernikusz-pólókat készíttettünk, melyek különféle méretben kaphatók a recepción.

 

 

 

 

Amatőrcsillagászok kézikönyve

A Kézikönyv új kiadása először az MTT 2023-on lesz kapható, a recepción, illetve a szombati asztrobazárban. Az új, jelentősen bővített és javított kötetről itt olvashatunk bővebben. 
Kötetünk a színvonalas és lehetőség szerint rendszeres észlelőmunkához nyújt segítséget, sorra véve az amatőrcsillagászat hagyományos megfigyelési területeit, figyelembe véve a hazai amatőrök egyre bővülő lehetőségeit. Segítséget nyújt azoknak, akik tájékozódni szeretnének arról, hogy milyen programokba kapcsolódhatnak be, milyen területeken végezhetnek értékes munkát akár kedvtelésből, akár abból a célból, hogy észleléseiket a csillagászat tudománya is hasznosítsa. 

Ára 8000 Ft, MCSE-tagoknak 7000 Ft

 

 

 

Az MTT 2023 során született észlelések feltöltése

Kérjük a táborozókat, hogy a tarjáni észleléseket is töltsék fel Észlelésfeltöltőnkre!

Jelentkezés

A táborhelyen sajnos nincs lehetőség ún. nulladik napos kitelepülésre. Étkeztetést csak előre történő megrendelés alapján tudunk biztosítani.

Étkezési időpontok: 9:00 reggeli, 13:00 ebéd, 19:00 vacsora

Kőház, étkezéssel: A kőházakban korlátozott számú férőhely van, ezek a jelentkezés sorrendjében telnek meg. Kőházas részvétel esetén teljes körű étkezést biztosítunk a teljes időszakra, csütörtök vacsorától vasárnap reggeliig. (Frissítés – július 11. A kőházi férőhelyek beteltek!)

Sátor, étkezéssel: Sátras részvétel esetén korlátozott számban van lehetőség teljes körű étkezés igénybevételére, csütörtök vacsorától vasárnap reggeliig. A helyek a jelentkezés sorrendjében állnak rendelkezésre.

Étkezést csak azoknak tudunk biztosítani, akik a tábor teljes időtartamára jelentkeznek.

Látogatójegy: csak a helyszínen váltható.

Kedvezményes részvételi díjak. A tábor befizetése előtt lehetőség van belépni az MCSE-be, illetve a helyszínen is lehet rendezni az MCSE-tagságot, és így már a kedvezményes díjjal részt venni a táborban.

Belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe: https://www.mcse.hu/belepes-a-magyar-csillagaszati-egyesuletbe/

Jelentkező adatainak továbbítása a szálláshely-szolgáltató felé:

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtását meghatározó 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet értelmében a magyarországi szálláshelyeken megszálló vendégek név, születési hely és idő, és személyigazolvány szám adatait a szállásadó a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) köteles továbbítani. Ez alól a tarjáni Baglyas Park sem kivétel. A fenti törvény teljesítése értelmében az űrlapon megadott fenti adatokat a szálláshely szolgáltatónak a VIZA-ban rögzítés céljára továbbadjuk. Ugyanezen törvény előírása alapján a tábori személyes regisztrációkor a személyi igazolványról és lakcímkártyáról fotót kell készítenünk, és át kell adnunk a szállásszolgáltatónak. Kérjük a fentiek szíves megértését, és az ebben való együttműködést!

Részvételi díjak:

Jelentkezés e-mailben (mtt@mcse.hu) vagy személyesen, a Polarisban!

A részvételi díjak személyesen is rendezhetők a Polaris Csillagvizsgáló keddi és csütörtöki ügyeletein. A jelentkezés visszaigazolását követően a részvételi díj rendezésére a küldött számla alapján banki átutalással, vagy azonnali bankkártyás fizetéssel is van lehetőség (https://egbolt.mcse.hu/termekkategoria/mtt-2023/ ).

Kedvezményes díjak (július 10-ig):

Kőház, étkezéssel MCSE-tagoknak 39000 Ft, nem tagoknak 48000 Ft

Saját sátor étkezéssel MCSE-tagoknak 27000 Ft, nem tagoknak 33000 Ft

Saját sátor étkezés nélkül MCSE-tagoknak 9000 Ft, nem tagoknak 12000 Ft

Részvételi díjak július 10-e után:

Saját sátor étkezéssel MCSE-tagoknak 30000 Ft, nem tagoknak 36000 Ft

Saját sátor étkezés nélkül MCSE-tagoknak 12000 Ft, nem tagoknak 15000 Ft

Látogatójegy, csak a helyszínen: MCSE-tagoknak 1000 Ft, nem tagoknak 2000 Ft.

A látogatójegy azokra vonatkozik, akiknek nem a tábor területén van a szállásuk. Napkeltétől napkeltéig érvényes.

Látogatás a Csillagtanyán. Az MTT 2023 után, augusztus 13-án 12 órától lehetőség van az MCSE Csillagtanyával való ismerkedésre. Aki észlelni is szeretne a tanyáról vasárnap/hétfőn, jelezze részvételi szándékát Mizser Attilánál. A lovasberényi Csillagtanyáról egyesületi honlapunkon olvashatók információk. 

Az észlelőtáborok illemtana

 1. Kövesd a szabályokat! Amikor jelentkezel, érdeklődj a feltételek, szabályok felől. A legtöbb szervező gondoskodik ismertetőről. Olvasd el, és kövesd az útmutatásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a szabályok csak másokra vonatkoznak. Ha a szervező nem akar autómozgást az észlelőhelyen napnyugta után, ne használd autódat alkonyat után, kivéve ha vész- ill. kényszerhelyzet áll elő.
 2. Gyere felkészülten! A várható hőmérséklet jó néhány fokkal alacsonyabb lehet az előrejelzésnél, így hozz magaddal megfelelő ruhákat. Készíts listát, mielőtt elindulsz. Ha távcsövet hozol, csomagolj be egy kis szerszámos ládába tartalék elemeket, zseblámpát és más tartalék dolgokat. Továbbá készíts be egy hűtőtáskát és csomagolj valami ennivalót éjszakára. Még jobb, ha hozol magaddal ezt-azt, amivel megkínálhatod a körülötted észlelőket.
 3. Ne használj fehér fényű zseblámpát napnyugta után, csak vörös fényűt! Ha muszáj erős vörös fényt használni, akkor világíts a lábad elé, és ne vakítsd el az észlelőket. Ha ki kell nyitnod az autód ajtaját vagy csomagtartóját, előtte vedd ki az izzók biztosítékját, ami csak egy pillanatig tart. Ne felejtsd el, hogy az autó hátsó lámpái is fényesek. Húzd be a kéziféket, tedd üresbe a sebváltót indítás előtt, így a hátsó fények nem gyulladnak ki. Ha az erős fény nem kerülhető el, jelezd előre, pl. kiáltsd azt, hogy “fény tíz másodpercig”, adj időt mindenkinek arra, hogy más irányba fordulhasson. Meg fogják becsülni figyelmességedet! A mobiltelefon, a notebook képernyője is fényszennyező! Vedd halványabbra, ha az észlelőréten használod!
 4. Távcsöves illemtan. Ne hidd azt, hogy mindegyik távcsőbe kérdezés, kérés nélkül belenézhetsz. Mindenki szereti megmutatni műszerét, de van úgy, hogy inkább barátaival osztja meg észlelőidejét. A réten álló legnagyobb teleszkóp nem szükségszerűen köztulajdon. Ha szeretnél belenézni miután valaki használta, először kérdezz! Ha van rá mód, tudd meg, mikor lesz nyilvános bemutatás. Ha nem vagy jártas a távcső kezelésében, akkor inkább ne próbálkozz. Nem valami udvarias dolog elveszíteni azt az objektumot, amit még huszonöten szeretnének megnézni a hátad mögött kígyózó sorból. Sok távcsőtulajdonos boldogan elmagyarázza neked a nap folyamán, hogyan működik műszere. Ne sajátítsd ki a látómezőt. Légy figyelmes másokkal, akik szintén látni akarják az égitestet.
 5. Dohányzás. Ne gyújts rá az észlelők közelében! Nehéz egy zsúfolt észlelőréten, de fordulj el tőlük, és takard el kezeddel a gyufát vagy az öngyújtót, és így senkit sem vakítasz el. Ne feledd, hogy valakinek össze kell szedni minden cigarettacsikket, épp ezért használj hamutartót!
 6. Alkoholfogyasztás. Mindent csak mértékkel, az alkohol a csillagász ellensége! Nem vagyunk ellene a mértékletes fogyasztásnak, azonban tudnod kell, hogy már egészen kevés alkohol is igen kedvezőtlenül befolyásolja látásodat, sokkal kevesebbet fogsz érzékelni az égbolt szépségeiből. Márpedig azért jöttél a táborba, hogy minél többet láss a csillagos égbolt csodáiból! Ha mégis úgy döntesz, hogy a “keresőtávcsövet” inkább a szádhoz emeled, előtte gondolj arra, hogy a többiek, akik az égbolt csodáiban merengenek, nem kíváncsiak a Te felhőtlen jókedvedre.
 7. Vedd feljebb a hangerőt, de használj fejhallgatót Néhány észlelő szeret az égbolton szemlélődni a távcsővel, miközben 110 decibellel hallgat heavy metalt. Hallgathatod a zenét, csak viselj fejhallgatót.
 8. Oszd meg ismereteidet. Egy észlelőtábor a tanulás és a tanítás helyszíne is. Ha látsz egy kezdőt egy objektum beállításával kínlódni, kérdezd meg, segíthetsz-e. Érezd jól magad, és segíts másoknak is jól érezniük magukat!
 9. Légy megértő. Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben egy ebédlőt előadó-teremmé alakítanak át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet.
 10. Kiszámítható dolgok rosszul sikerülhetnek, különösen a technikával van ez így. Nehéz a rétet előadóteremmé varázsolni! Légy független az elektromosságtól. Ha mégis szükséged van rá, legyen nálad elem, akkumulátor stb. Ha van valamilyen problémád, ne rontsd el mások jókedvét. Dolgozz össze a szervezőkkel és próbáld megoldani a problémát.
 11. Drónokat ne reptessünk a tábor légterében!
 12. Kutyát a táborba csak érvényes oltási igazolvánnyal lehet behozni, melyet érkezéskor a recepción kell bemutatni. A tábor területén csak pórázon vezessék a négylábúakat, és ne hagyják felügyelet nélkül. Gondoljanak azokra az amatőrtársakra, akik esetleg nem kedvelik őket, és ne zavarják meg tábori tartózkodásukat. Ugyanakkor kérjük a táborlakókat, hogy a pórázra kikötött kutyához ne menjenek oda, és ne simogassák a gazda jelenléte nélkül.

Partnereink:

Támogatóink:

 

 

 

 

 

 • Tagtársaink, akik munkájukkal segítik a több száz fős találkozó helyszíni lebonyolítását
 • A csillagászat barátai, akik tagdíjukkal és az SZJA 1%-ával támogatják az MCSE-t

Tiangong-átvonulások

A tábor idején nem lesznek láthatók ISS-átvonulások. A kínai űrállomás átvonulásai viszont észlelhetők lesznek (a heavens-above.com előrejelzése alapján):

 

Az MTT 2023 mélyég-objektuma az M31, az Andromeda-galaxis lesz. Íme egy észlelés egy évvel korábbról, az MTT 2022-ről. Lengyel Gábor rajza és leírása.

 

Ajánljuk...