Közös észlelés a Csonkatoronytól

Bár a program klasszikusan "Last minut" jellegű volt, és nem is lett agyonhirdetve, még is elég szépen kialakult a csapat. A találka este nyolckor volt, Morvai József tagtársunk Fülöpszállási házánál és onnan indultunk a Soltszentimre mellett található Csonka toronyhoz. A csapat hat főből ált, és épp sötétedésre értünk az észlelő helyre. A puszta közepén elhelyezkedő magányos épület nagyon kísérteties látványt nyújtott.

Megérkezésünkkor még fényesen tündökölt a Merkúr, de mire sikerült beállítanunk a Made-t, már jócskán közel került a horizonthoz. Ezután kötelező jellegű programként, megnéztük a Marsot, és a Szaturnuszt. A Marson sajnos nem igazán látszott sok részlet, a Szaturnusz viszont nagyon látványos volt. Szarka Levente hozott keresőtérképet a C/2007 W1 Boattini nevű üstököshöz, mely az előrejelzések szerint 6 mg körül volt ebben az időben, de nem sikerült megtalálnunk, így a megfigyelése elmaradt.

A Hold sajnos első negyedben járt, de ennek ellenére mélyegezni kezdtünk. Levente hozott magával néhány Nagler okkulárt, melyet volt szerencsénk a Made sajátjaival összehasonlítani. Egyöntetű vélemény volt, hogy lényegesen kontrasztosabb és tisztább képet ad. Csakhamar elkezdtek röpködni a Messier és az NGC számok, és sok fényesebb és haloványabb mélyégobjektumot pillanthattunk meg a távcsőben. (Bagoly köd, Macskaszem köd, M13, M81-82, Sombrero köd, stb.) A mélyegek látványát időnként hangos TOPP felkiáltások zavarták meg. A legfényesebb meteor olyan 0 mg körüli lehetett és  a Cas irányában tünt el (én már csak a végét láttam). Éjfélre jócskán lehült az idő és nagyon jól esett a Morvai Anikó által szervírozott észlelő szendvics és a forró tea. Ezúton is köszönjük, a gondoskodást. Hajnali egy óra körül meguntuk a fázást, és összepakoltunk. Csak hazafele döbbentünk rá, hogy a legfényesebb égitestet kifelejtettük az észlelési sorból. No de sebaj, lesz még elsőnegyed!

 

Szűcs László

{mosimage}

Ajánljuk...