190. Juhász András szerk.: Fizikai kísérletek gyűjteménye. 3.

{mosimage}

Kapható könyvesboltokban. Megrendelhető az Arkhimédész BT. (1031. Budapest, Vitorla u. 9.) címén.

A kötet V. fejezetének (221-260. old.) a címe: Csillagászati kísérletek”. Ezt nagyobb részt Csaba György Gábor, kisebb részt S.Tóth László és Molnár László írta. Az általános és a középiskolai tanárok csillagászati képzésére szolgál. Írói maguk is kipróbálták és az oktatásban alkalmazták a leírt kísérleteket.
A csillagászat gyakorlati részére inspirálnak. Szerezzed be a szükséges eszközöket (csillagtérkép, évkönyv, távcső, óra, fényképezőgép), menjél ki az ég alá (tájékozódj, nézz, és láss), ismerkedj a csillagképekkel, keressed meg a bolygókat, figyeljed az ég forgását, fényképezd le a póluskörüli részt! Készíts napórát, indiai kört, határozd meg a csillagidőt, figyeld a Nap (a Hold, a csillagok) kelését, nyugvását! Figyeld a napfoltokat szabad szemmel, távcsővel! Nézzed a Hold mozgását, fázisait, krátereit, csillagfedéseit! Nézzed a bolygókat, a meteorokat, a csillagokat (fényességüket, pislogásukat, színűket, fényváltozásukat), becsüld meg a határmagnitudót!
Ahogy megismerkedik a csillagászattal – muszájból, mert hiszen meg kell tanulnia – rájöhet a tanuló (a majdani tanár): mennyi szép, érdekes, és értelmes teendő van az égbolt alatt. Lehetetlen, hogy meg ne “fertőzze” a csillagászat, meg ne legyintse a kozmosz titokzatossága. Ha csak ideig-óráig is…
A könyv mindezek mellett a szoba-csillagászokra is gondol: a csillagászat modellezhető témáira ad jó javaslatokat. Ezekkel a tanár a diáknak, képzettebb amatőrcsillagász a laikusnak magyarázhat el egy-egy jelenséget, és az elkészített eszközzel jól demonstrálhat a csillagászati ismeretterjesztő előadásokon is.

Ajánljuk...