44. Kidger, Mark: A betlehemi csillag. A legújabb kutatások fényében.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban és a Gold Book KFT. (4225. Debrecen-Józsa. Pf. 68. Telfax: 52530-842, e-mail: {goldbook@matavnet.hu}) címén.

Nem is kell végigolvasni a könyvet, elárulom én: ki a végén a gyilkos! A betlehemi csillag a (az 1925-ben is látott) DO AQL visszatérő nova volt, amely i.e. 5 március közepén a Sasban 0 mg fénnyel tűnt fel és 2,5 hónapig látszott szabadszemmel.
Mi a manó? Hihető ez? Nos a szerző egy 1960-as születésű szakcsillagász, aki a kvazárokkal és az üstökösök észlelésével foglalkozik a Kanári-szigeteki csillagvizsgálóban. Természetesen a Biblia és más források elemzésével próbál rájönni a betlehemi rejtélyre.
Sok ilyen könyv jelent már meg és ezek egyenként is jó vaskosak. A könyvírók szerencséjére” ugyanis a Jézus születése idején feltűnt égi objektumról olyan röviden írnak (Máté 2,2 és 2,7-11: sőt valamikor + 90-ben írta, ő maga persze nem láthatta a jelenséget), hogy ez bármi lehetett, és megfejtéséről könyvek garmadáját lehet pro és kontra írni, elemezve a lehetséges variációkat. Csillag? Üstökös? Tűzgömb? Nova? Szupernóva? Bolygóegyüttállás? Vénusz? Halley-üstökös? Tunguz-jelenség? Meteorzápor?
Csillagászunk ezeket becsületesen végigtárgyalja. Közben okosodunk csillagászatilag (időszámítás, naptárak, fogyatkozások) és történelmileg (mikor született Jézus? i.e. 5. március 5-én, tudjuk meg a 72. oldalon).
Bár a könyv szakszerű, de érezni, hogy a szenzációra éhes nagyközönségnek lett írva. Így a könyv vége felé illett valamelyik – eddig még mások által nem említett – saját variációját megfejtésként leírni. Nos a 234. oldalon a szerző arra szavaz: i.e. 7-ben, majd i.e. 6-ban, majd i.e. 5 februárjában ritka bolygóegyüttállások előre intették az akkor élőket, hogy történni fog valami! Ez a ritka jelenség egy (a kínaiak által is feljegyzett) vendégcsillag volt, i.e. 5 márciusában: a DO AQL visszatérő nova egy kitörése. Ezt látva indultak meg Mária szülési fájdalmai és a három királyok. A gyilkos persze Heródes volt!

Ajánljuk...