A hónap észlelése: az ATLAS-üstökös tündöklése és bukása

Az idei tavasszal nagy reményekkel vártuk a C/2019 Y4 (ATLAS)-üstökös érkezését. A legvérmesebb előrejelzések egyenesen negatív fényrendű csóvás égi vándorról szóltak, azonban a valóság – mint az üstökösök esetében oly gyakran – rácáfolt minderre.

Egy üstökös nyomon követése azonban még akkor is érdekes feladat, ha nem produkál világraszóló dolgokat az égi látogató. Az idei tavasz a rengeteg derült ég miatt is emlékezetes marad számunkra. A tavaszi hónapokra egyáltalán nem jellemzőek a hosszú derült sorozatok, erre azonban 2020 alaposan rácáfolt.

Az ATLAS-üstökösről szinte minden lehetséges alkalommal felvételt készített Sebestyén Attila tagtársunk március 12. és április 20. között, és a képekből szemléletes tablót készített, melyen jól látható az égitest fényesedése, majd az üstökösmag széthullását követő halványodás.

“Készítettem egy tablót és egy animációt az üstökösről, kizárólag az 1 perces és L szűrős felvételeket felhasználva. Még engem is meglepett, hogy mennyire változatos volt az üstökös fényesedése és széthullása is. Nagyjából ezeknél az észleléseknél hasonló volt az ég, persze lehetetlen úgy kivitelezni, hogy minden tökéletesen egyforma legyen. És persze az időjárás is közbeszólt, így volt olyan időszak, amikor nem tudtam észlelni!

Sebestyén Attila ATLAS-tablója megtekinthető észlelésfeltöltőnkön, ugyanitt találjuk az említett animációt is.

Ajánljuk...